Gaat jouw klant failliet? Beperk de schade


Hoe herken je een nakend faillissement bij een klant?

Als ondernemer wil jij ten alle tijden vermijden dat een van jouw klanten je facturen niet meer kan betalen omwille van een nakend faillissement. Om te vermijden dat jij gedupeerd wordt wanneer jouw klant failliet gaat, zijn er een aantal alarmsignalen waar je op kan letten. Wij hebben de belangrijkste voor je opgesomd.

1/ Rentabiliteit

Als een bedrijf twee jaar na elkaar niet rendabel is en dus verlies optekent, zit het meestal in moeilijke papieren. Een tegenvaller kan iedereen overkomen. Maar let op, winsten zijn de zuurstof voor de verdere uitbouw of groei van een onderneming. Het wordt voor je klant moeilijk om nog vers geld te vinden als de schulden zich opstapelen.

2/ Schulden bij fiscus of RSZ

Let op als de fiscus of de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid nog geld tegoed heeft van een onderneming. Het is het enige alarmsignaal dat rechtstreeks uit de jaarrekening wordt geplukt en pertinent relevant blijkt, want het wijst op ernstige moeilijkheden in de naleving van de sociale verplichtingen en de betaling van fiscale lasten. In vele gevallen volgt op de vermelde vervallen schuld een dagvaarding vanwege de RSZ-administratie.

3/ Eerder faillissement

Als één van de bedrijfsleiders als zaakvoerder de voorbije vijf jaar betrokken is geweest bij een faillissement, dan moet je extra opletten. In de praktijk blijkt dat een faillissement een sneeuwbaleffect kan veroorzaken. Zo worden andere bedrijven waar de persoon ook mandaten heeft vaak meegesleurd.

4/ Voorlopige bewindvoerder

Wanneer een onderneming in moeilijkheden verkeert kan een rechtbank tijdelijk de bevoegdheden van de bedrijfsleiding overdragen aan een voorlopig bewindvoerder. De aangestelde bewindvoerder neemt de leiding van de onderneming over en dient meteen het faillissement aan te vragen als dat nodig is. Als de rechtbank binnen de vier maanden geen faillissement uitspreekt, dan vervalt het voorlopig bewind.

5/ Jaarrekening

De jaarrekening is een instrument waarmee leveranciers de financiële gezondheid van hun klanten kunnen toetsen. Ze dient jaarlijks gepubliceerd te worden. Wanneer dat twee jaar na elkaar niet gebeurt, moet je opletten. Het duidt meestal op boekhoudkundige problemen, of op een onwettige cover up van de financiële problemen. Volgens de wet is er voldoende reden om een publicatieplichtige vennootschap via gerechtelijke weg te ontbinden als ze gedurende 36 maanden geen jaarrekening publiceerde. Om een faillissement te voorspellen is het voldoende om 24 maanden terug te tellen.

Conclusie: hoe kan je voorzien dat jouw klant failliet gaat?

Tenzij je mee kan kijken in de boekhouding van een bedrijf, ben je nooit zeker of een klant jouw rekeningen kan blijven betalen.

Wanneer jij twijfels hebt bij de financiële toestand van je klant is het aangeraden het toegekende krediet te herzien.

Als je rekeningen niet betaald worden, wil dit natuurlijk niet meteen zeggen dat iemand failliet gaat gaan. Toch raden wij je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de wanbetaler. Wanneer dat niets oplevert schakel je de diensten van een professional, zoals Incasso GeKa in. Wij kunnen je adviseren in de beste procedures.