Bizzon onthult cruciale inzichten: betalingsbarometer voor België

Handelskrediet in België: De Geheime Kracht achter Financiële Vitaliteit in B2B-Handel”

In de snel evoluerende wereld van B2B-handel manifesteert handelskrediet zich als de stille held. Handelskrediet in België vult niet alleen liquiditeitstekorten op, maar garandeert tevens een robuuste cashflow. Recent onderzoek onthult een intrigerend inzicht: een indrukwekkende 55% van de Belgische bedrijven zet deze financiële hefboom in om hun economische positie te versterken.

Deze ontdekking werpt een boeiende vraag op: waarom vertrouwen meer dan de helft van de bedrijven in België op handelskrediet? 🤔 Wat maakt het zo’n cruciaal instrument in hun financiële arsenaal?

Lees verder terwijl we de verborgen krachten van handelskrediet ontrafelen.

Ontdek waarom het de onmisbare drijvende kracht is achter financiële vitaliteit in de Belgische B2B-arena.  🚀

Wereldwijde inzichten voor lokale successen

Dit cijfer komt niet uit de lucht vallen. Ons jaarlijks onderzoek naar B2B-betalingspraktijken geeft niet alleen een diepgaand beeld van de huidige trends maar werpt ook een blik op de toekomst van het betalingsgedrag binnen de sector. 📈

Wat onthult de Betalingsbarometer voor België in 2023? Deze keer hebben we ons gefocust op de sectoren bouw, duurzame consumptiegoederen, en machines. De enquête vond plaats tussen het einde van het eerste kwartaal en het begin van het tweede kwartaal van 2023. De resultaten zijn dus zeer actueel en specifiek voor de Belgische markt.

Belangrijke bevindingen: 

Handelskrediet als Financieel Reddingsmiddel: Voor meer dan de helft van de bedrijven in België fungeert handelskrediet als een krachtig instrument om liquiditeitstekorten op te vullen.

Sectorale nuances:

De dynamiek van het betalingsgedrag varieert tussen sectoren. Ontdek hoe jouw branche presteert en anticipeer op mogelijke verschuivingen.

Timing is alles:

Het onderzoek benadrukt het belang van tijdig handelen. Leer hoe bedrijven effectief omgaan met betalingstermijnen.

Een fascinerende onthulling uit ons onderzoek werpt een spotlight op de praktijken van bedrijven in België, waarbij 55% van de respondenten aangaf handelskrediet te gebruiken als een cruciale bron om tijdelijke liquiditeitstekorten te overbruggen en een gezonde cashflow te waarborgen.

Handelskrediet in België: een boeiende balans tussen liquiditeit en kosten

In een tijd waarin de rentetarieven hoog zijn als gevolg van een strakker monetair beleid,
verkozen deze bedrijven handelskrediet boven traditionele bankleningen. Dit wijst niet alleen
op de flexibiliteit van deze financieringsvorm, maar ook op een bewuste keuze om de kosten van leningen te vermijden in een financiële omgeving met hoge rentevoeten.

Echter, de meeste bedrijven meldden dat ze minder handelskrediet ontvingen dan ze hadden aangevraagd. Dit vertegenwoordigt een duidelijk signaal van financiële druk onder de Belgische bedrijven, met mogelijke gevolgen voor hun liquiditeitspositie.

Prijsdruk en Liquiditeitsrisico’s: Kmo-Groothandelaars in de Belgische Spagaat

Bijzonder opmerkelijk is het feit dat kmo- roothandelaars in de sector van duurzame consumptiegoederen deze noodzaak tot het uiterste hebben gevoeld. Zij liepen een verhoogd risico op liquiditeitstekorten, voornamelijk omdat ze de tijgende inputkosten niet konden doorberekenen aan zeer prijsgevoelige B2B-klanten.

Deze strategische zet, waarbij bedrijven extra kosten absorbeerden om prijzen stabiel te houden, werd niet alleen in de sector van duurzame consumptiegoederen waargenomen, maar verspreidde zich over verschillende sectoren in België. Het resultaat? Een aanzienlijke stijging van betalingsachterstanden met een gemiddelde toename van maar liefst 30% in de afgelopen 12 maanden.

Deze bevindingen benadrukken de delicate balans waar bedrijven mee worstelen: de noodzaak om flexibele financieringsbronnen te vinden terwijl ze tegelijkertijd geconfronteerd worden met druk op marges en prijsgevoelige klanten. In de volgende secties gaan we dieper in op de specifieke uitdagingen waarmee kmo’s worden geconfronteerd en hoe een proactieve benadering van handelskrediet de sleutel kan zijn tot financiële veerkracht.

🔮 Toekomstige trends voorspellen in verband met betalingen

Deze bevindingen zijn niet louter statistieken; het zijn voorspellende bakens voor toekomstige trends. Door de resultaten in het licht van jouw bedrijfscontext te bekijken, kun je strategieën ontwikkelen die inspelen op opkomende ontwikkelingen in het betalingsgedrag
van B2B-klanten.

Samenvatting betalingsbarometer België

De 2023 Betalingsbarometer voor België is niet slechts een rapport; het is een kompas voor succes in de complexe zee van B2B-handel. Het biedt inzichten die niet alleen nuttig zijn voor financiële besluitvormers, maar voor iedereen die betrokken is bij de Belgische zakelijke arena.

Wij bij Bizzon geloven dat het delen van kennis leidt tot collectief succes.

Lees het volledige rapport via onderstaande link en ontdek hoe jij kunt profiteren van deze waardevolle inzichten.

Eens over sparren?

Neem contact

cashflowproblemen bizzon invorderingsbureau

lees hier het hele artikel