Inflatie: waarom het belangrijk is om klanten snel de factuur te laten betalen

Inflatie is een stijging van het algemeen prijspeil van goederen en diensten in een economie. Dit betekent dat geld minder waard wordt. De koopkracht neemt af. Inflatie kan worden veroorzaakt door een toename van de geldhoeveelheid, stijgende kosten, vraagoverschotten, winstoogmerk of importprijzen.

Inflatie en cashflow

Voor veel bedrijven betekent de prijsverhoging een rechtstreekse uppercut in hun cashflow. Wat is het gevolg als de prijzen de hoogte in schieten? Dat betekent simpelweg dat bedrijven een grotere zak met geld nodig hebben om dezelfde spullen te maken of diensten te leveren. Gevolg? Kosten rijzen de pan uit en raden eens wie daarvoor opdraait? Juist, de consument.

Voor de bedrijven die facturen zien binnenrollen, is inflatie een heuse dubbele dreun. Aan de ene kant moeten ze flink wat cash op tafel leggen om hun eigen uitgaven te dekken. Aan de andere kant komen er minder centen binnen. Dat allemaal omdat de waarde van hun geld als een plumpudding inzakt.

cashflow is belangrijk bij inflatie word sneller betaald

De link tussen inflatie en tijdig je factuur laten betalen

Inflatie zet kleine bedrijven aan om snel hun facturen te laten betalen. Waarom? Gewoon omdat ze hun geld snel willen gebruiken om hun kosten te dekken en hun financiën in evenwicht te houden.

Ook zorgt inflatie ervoor dat deze bedrijven strengere regels stellen over hoe ze betaald willen worden. Ze willen er zeker van zijn dat ze op tijd betaald worden, zodat ze geen tekort aan geld hebben. Het is hun manier om financieel stabiel te blijven in een tijd waarin de prijzen stijgen en alles duurder wordt.

Deze manier van doen, gestuurd door de noodzaak om de impact van inflatie te begrijpen, laat zien hoe belangrijk het is om slim met geld om te gaan als je een klein bedrijf hebt. Het gaat niet alleen om het betalen van rekeningen; het is als een soort dans om ervoor te zorgen dat er genoeg geld binnenkomt terwijl de prijzen blijven veranderen. Het doel is simpel: financieel sterk blijven en goed blijven draaien in een wereld waar alles constant verandert.

Tips: sneller factuur laten betalen

Er zijn een aantal dingen die bedrijven kunnen doen om hun facturen sneller te laten betalen:

  • Stel duidelijke en realistische betalingsvoorwaarden vast
  • Houd je klant aan je betalingsvoorwaarden
  • Maak gebruik van automatische betalingen
  • Werk met een incassobureau als facturen niet op tijd worden betaald

Wat kan Bizzon voor jou doen?

Bizzon staat klaar om jouw cashflow te boosten door openstaande facturen te innen en samen een slimme strategie te smeden om uw DSO (Days Sales Outstanding) zo kort mogelijk te houden.
Wij nemen het voortouw in het innen van uw uitstaande facturen, waardoor jij verzekerd bent van tijdige betalingen, zelfs te midden van een sterke inflatie. Samen zorgen we ervoor dat jouw financiële stromen soepel blijven, en je inkomsten stevig en stabiel, ongeacht de economische ups en downs. Met Bizzon aan je zijde, betekenen openstaande facturen niet langer een zorg.

Wil jij meer weten over hoe Bizzon jou kan helpen om jouw cashflow te verbeteren? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Bron: https://www.inflation.eu/nl/inflatiecijfers/belgie/historische-inflatie/cpi-inflatie-belgie-2023.aspx