Financiële gemoedsrust: hoe je het kunt verbeteren

Financiële gemoedsrust is een belangrijk onderdeel van een gelukkig en gezond leven. Wanneer je je financieel goed voelt, heb je meer vertrouwen in de toekomst en kun je je beter concentreren op andere dingen. Maar hoe verbeter je je financiële gemoedsrust?

Kort samengevat

Financiële gemoedsrust is een belangrijke factor voor een gelukkig en gezond leven. Wanneer je je financieel goed voelt, heb je meer vertrouwen in de toekomst en kun je je beter concentreren op andere dingen. Maar hoe verbeter je je financiële gemoedsrust?

Uit de financiële gemoedsrustbarometer blijkt dat de score in België is gestegen ten opzichte van september 2022. Vooral zelfstandigen zijn positiever over hun financiële situatie.

De belangrijkste factoren die de financiële gemoedsrust beïnvloeden, zijn de hoeveelheid spaargeld, de gezondheidstoestand en het hebben van schulden.

Spaargeld en je goed voelen

Mensen met meer spaargeld hebben over het algemeen meer financiële gemoedsrust. Dit komt omdat ze een buffer hebben om onverwachte uitgaven te kunnen dekken.

Een buffer van drie tot zes maanden aan netto-inkomen is een goed uitgangspunt. Zo heb je voldoende tijd om te sparen voor onverwachte uitgaven, zoals een auto-onderhoudsbeurt, een kapotte wasmachine of een medische kosten.

De invloed van je gezondheid op jouw financiële gemoedsrust

Een goede gezondheid is ook belangrijk voor je gemoedsrust. Mensen die ziek zijn of een slechte gezondheidstoestand hebben, maken zich vaak zorgen over hun inkomen en hoe ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Eet gezond, beweeg voldoende en maak tijd voor ontspanning. Maak je goede voornemen waar om te beginnen met sporten! Zo zorg je ervoor dat je je fysiek en mentaal goed voelt.

Schulden? Onze tips om je toch goed te voelen als ondernemer

Bedrijven met veel schulden hebben over het algemeen minder financiële gemoedsrust. Dit komt omdat ondernemers zich zorgen maken over hoe ze hun schulden kunnen afbetalen.

Probeer elke maand een bedrag af te lossen, ook al is het maar een klein bedrag. Zo kun je je schulden sneller afbetalen en heb je minder last van financiële zorgen.

Hoe kan het beter?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je financiële gemoedsrust te verbeteren:

  • Spaar geld op

Probeer elke maand een bedrag opzij te zetten, ook al is het maar een klein bedrag. Zo bouw je een buffer op voor onverwachte uitgaven.

  • Zorg voor een goede gezondheid

Eet gezond, beweeg voldoende en maak tijd voor ontspanning. Zo zorg je ervoor dat je je fysiek en mentaal goed voelt.

  • Betaal je schulden af

Als je veel schulden hebt, probeer dan zoveel mogelijk af te lossen. Zo heb je minder last van financiële zorgen.

  • Maak een budget

Een budget helpt je om je inkomsten en uitgaven in de gaten te houden. Zo kun je zien waar je geld naartoe gaat en waar je eventueel kan besparen.

  • Vraag hulp

Als je moeite hebt om je financiële situatie op orde te krijgen, vraag dan hulp. Er zijn tal van organisaties die je kunnen helpen, zoals financiële instellingen, schuldhulpverleners en budgetcoaches.

 

 

ondernemen met een goed humeur financiele gemoedsrust

 

 

Bron: https://www.nn.be/nl/financiele-gemoedsrust