Cashflow verbeteren
Je cashflow verbeteren zonder financiering doe je zo
Is jouw cashflow negatief dan komt er minder geld binnen in je bedrijf dan je uitgeeft in dezelfde periode. Dit wil je graag zo snel mogelijk veranderen zodat je cashflow positief wordt. Met een positieve cashflow kan je al de rekeningen betalen en je houdt nog wat over. Op die manier heb je geen stress en je leveranciers zijn blij met jouw tijdige betaling. Klinkt dit je als muziek in de oren?
Wij geven je tips om jouw cashflow te verbeteren zonder bijkomend krediet.
Wat is cashflow?
De cashflow van jouw bedrijf is het verschil tussen ontvangsten en uitgaven op je zakelijke rekening. Je bekijkt dit resultaat over een vaste periode, dat kan per kwartaal, per maand of ook per jaar.
Hoe bereken je jouw cashflow?
Je cashflow berekenen doe je als volgt: trek de uitgaven van de inkomsten af op je rekening over de gekozen periode.
Ontvang je in een kwartaal 50.000 euro en geef je 55.000 euro uit? Dan is je cashflow 5.000 euro negatief. Het tekort moet je op de een of andere manier aanvullen.
Omgekeerd: je ontvangt in een kwartaal 55.000 euro aan inkomsten en geeft 45.000 euro uit. De cashflow is dan 10.000 euro positief.
Omzet en winstmarge
Je omzet is de verkoopprijs van al je producten of diensten die je verkoopt. Als je de omzet wil verhogen, verhoog je of de prijs of het aantal verkochte producten. Probeer je meer te verkopen aan bestaande klanten? Of verkoop je aan meer klanten, geen gemakkelijke afweging.
Gemakkelijker is het misschien wel om je inkomsten en uitgaven bij te sturen.
Cashflow verbeteren: Inkomsten en uitgaven bijsturen
Hoe kan jij je uitgaven verminderen of uitstellen? Hoe kan jij je inkomsten vergroten of versnellen? Het is van groot belang om een duidelijk overzicht te hebben op je financiën.
Met een goede planning kan je de inkomsten en uitgaven van je bedrijf zien aankomen. Deze begroting laat je zien wanneer je eventueel geld tekort zou komen. Als je tijdig kan schuiven met inkomsten en uitgaven kan je misschien dat tekort nog voorkomen ofwel tijdig een buffer voorzien.
positieve cashflow
Beheer je uitgaven
Met crediteurenbeheer betaal je facturen aan je leveranciers op tijd, maar ook niet te vroeg. Maak een betaalplanning waarbij je niet alle rekeningen tegelijk betaalt. Betaal bij voorkeur net binnen de maximale betalingstermijn van de factuur, maar wel op tijd.
Gebruik een prioriteitenlijst waarin je de belangrijkste betalingen zoals loon, belasting, huur en belangrijkste leveranciers op volgorde van belangrijkheid zet. Gebruik die bij je planning.
Beheer je inkomsten
Door een goed debiteurenbeheer laat je je klanten zo snel mogelijk je factuur betalen. Op voorhand spreek je een duidelijke betalingstermijn af. Deze vermeld je in je offerte en ook in je algemene voorwaarden. Klanten horen niet graag van voorschotten bij de bestelling, maar vanaf dat er materialen worden geleverd, onderdelen aangekocht of prestaties geleverd factureer je best al in schijven van het totale offertebedrag. Op die manier blijft er bij het opleveren nog maar een beperkt deel van je totale bedrag met het risico van niet (tijdig) betaald te worden.
Maak het betalen van jouw factuur zo gemakkelijk mogelijk met snelle betaalmogelijkheden zoals een digitaal betaalverzoek, een e-factuur of een QR-code. Met een korting contant van een paar procent kun je je klanten stimuleren om al na enkele dagen te betalen in plaats van tegen het einde van de betalingstermijn.
Wil jij meer lezen over jouw facturen sneller laten betalen?
De invloed van voorraad
In je stock zit dikwijls veel geld vast dat niet beschikbaar is voor bedrijfsvoering. Dat bedrag kun je verlagen door je voorraad te optimaliseren en slim in te kopen. Zo maak je geld vrij. Denk bij slim inkopen bijvoorbeeld aan producten in consignatie, waarbij je pas betaalt na verkoop van het product, of kleinere hoeveelheden per product.
Zorg voor een minimale voorraad van producten die je altijd nodig hebt. Zorg dat je steeds up to date zicht hebt op je voorraad. Zo bestel je alleen wat je nodig hebt. Als je met je klant een wat langere levertijd afspreekt, moet je misschien minder voorraad beschikbaar hebben. Als je regelmatig je magazijn opruimt en verouderde voorraad verkoopt tegen een lagere prijs, maak je middelen vrij.
Overleg regelmatig met leveranciers over je prijzen en bekijk of je voordeel kan doen op de een of andere manier.
Cashflow verbeteren door gebruik in plaats van bezit
Activa zoals machines of gebouwen kun je verkopen en terug leasen. Het geld dat vastzat in deze bedrijfsmiddelen komen zo beschikbaar, dit bedrag komt beschikbaar om zodat je cashflow verbetert.
Prijs verhogen
Als je met een uurtarief werkt, kun je dit aanpassen wanneer de markt dit toelaat. Bijvoorbeeld wanneer je meer ervaring hebt opgedaan of wanneer je onkosten stijgen. Communiceer de prijsaanpassing op tijd.
Bij verkoop van producten zet je producten met een hogere marge extra in de kijker. Of je levert extra service om een hogere prijs te verantwoorden. Als je kosten stijgen, al dan niet door bijzondere omstandigheden zoals de energieprijzen van vandaag, rechtvaardigt dat een prijsverhoging.
Toch financiering nodig?
Overweeg je toch financiering? Bekijk de voorwaarden van meerdere aanbieders voordat je een overeenkomst maakt. Overwoog jij al alternatieve vormen van financiering zoals een winwinlening of een crowdfunding? Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden dan alleen maar de banken.
Hulp bij financiering
Wanneer je een krediet overweegt, is de opbouw van je dossier van het grootste belang. Met de juiste adviseur en een goede financiële onderbouwing krijg je sneller een positief antwoord op je financieringsaanvraag of dikwijls ook betere voorwaarden. Hulp inschakelen vergroot je kansen op een interessante financiering.